alert (\"ldksaf\"); var top_header = document.getElementById(\"top-header\"); top_header.innerHTML = \"New Header\";
Skoči na glavno vsebino

V enoti Begunje smo mesec februar izpeljali v znamenju pustnih šem in slovenskega kulturnega praznika.

Najmlajši otroci iz skupine Polžki so si ogledali lutkovno predstavo “Zmeda zaradi malega medveda”, ki je otroke popeljala v čarobni svet lutk ter domišljije. Spoznavali so se z otroškim ljudskim izročilom skozi pesmi “Enci benci na kamenci”, ki so otrokom omogočile vpogled v bogato slovensko kulturno dediščino in zabavne rime. Praznično vzdušje pustnega torka so izkoristili za seznanjanje otrok z maškarami preko slik in z izdelovanjem pustnih očal. Izvedli so pustni ples, pri čemer so otroci oblečeni v kostume neizmerno uživali. Udeležili so se tudi pustne povorke skozi vas.

Otroci iz skupine Metuljčki so spoznavali različne zimske športe. Obiskala sta jih smučarski skakalec in hokejistka, ki sta predstavila svojo opremo in značilnosti športa. Z ogledom športnih posnetkov so se otroci lažje spoznali z različnimi zimskimi športi in se navdušili nad aktivnim življenjskim slogom. Vzgojiteljici sta celotni vrtec povabili na predstavo ob slovenskem kulturnem prazniku, kjer so otroci poslušali dela Franceta Prešerna in se tako približali slovenski literarni klasiki. Aktivno so raziskovali okolico in se odpravili vse do Krpina ter obiskali Alpski smučarski muzej Elan, kjer so otroci spoznavali zgodovino in pomembnost podjetja v domači vasi. Praznovali so rojstne dneve in ob tem veselo rajali in se sladkali.

Na popotovanje skozi čarobni svet lutk in domišljije so se odpravili tudi otroci iz skupine Murenčki, ki so si, tako kot otroci iz Polžkov, ogledali lutkovno predstavo “Zmeda zaradi malega medveda”. Odpravili so se na obisk knjižnice, kjer jih je knjižničarka Barbara popeljala v svet knjig.

Spoznavali so tradicionalne slovenske maske in jih umestili na zemljevid Slovenije.

Prav tako pa so spoznavali tudi slovenske simbole, kot so himna, grb in zastava ter slednjo tudi pobarvali. Posvetili so se ekološki osveščenosti s spoznavanje recikliranja papirja in predelovanjem le-tega. Uspešno so izvedli tudi dva daljša pohoda, in sicer do Drnče ter na Sveti Peter. Aktivno skozi celo leto v skupini poteka projekt Veseli bralček. Ker postaja vse topleje in pomlad preganja zimo, so opazovali naravo in izdelovali pomladne cvetlice.

Prav tako kot Murenčki so tudi otroci iz skupine Čebelice obiskali knjižnico, kjer jim je knjižničarka Tina zaupala skrivnost, kako so živali na kmetiji pretentale lisico ter nato izdelali obrazne maske lisice. Izdelovali so kurente. Skupaj s prijatelji iz skupine Murenčkov in Pikapolonic so na pustni torek pustni sprevod zaključili z nastopom v Psihiatrični bolnišnici Begunje in razveselili tamkajšnje stanovalce. Uspešno so premagali vzpon na Svetega Petra in izlet do Krpina, kjer so uživali na tamkajšnjih igralih s prijatelji. Spoznavali so simbole Slovenije in preko Kamišibaj gledališča spoznali zgodbo o dečku, ki je rad pisal pesmi. Spoznali so stripe in iskali razlike med le-temi in že poznanimi knjigami ter izdelali svoj prvi strip. 

Najstarejši otroci v vrtcu iz skupine Pikapolonice so se popeljali v svet slovenske kulture. Izdelali so zemljevid Slovenije in nanj umestili znamenitosti Slovenije. Spoznali so Franceta Prešerna, njegovo delo in življenje. Skupaj z otroki iz skupine Čebelice so spoznavali stare predmete in jih raziskovali. Na pobudo otrok so nekateri predstavili vojaško, lovsko in reševalno opremo in se z le-to aktivno igrali v času proste igre. Sodelovali so v projektu Nariši srce. Prav tako kot mlajši dve skupini so se odpravili na pohod na Svetega Petra in ga uspešno osvojili. Obiskal jih je tudi smučarski skakalec, ki jim je predstavil svojo opremo in nekatere navdušil nad smučarskimi skoki.

V enoti smo v mesecu februarji izpeljali papirno akcijo ter v zgornjem nadstropju uredili glasbeno-lutkovni kabinet, v katerem otroci samostojno raziskujejo in ustvarjajo.

Pripravili smo tudi igralnico za novo skupino Sončki, ki bo od meseca marca naprej zasedala našo telovadnico.

Dostopnost