alert (\"ldksaf\"); var top_header = document.getElementById(\"top-header\"); top_header.innerHTML = \"New Header\";
  • V vseh oddelkih je bil konec meseca avgusta izpeljan prvi roditeljski sestanek, kjer so strokovne delavke staršem predstavile načrt dela v oddelku in organizacijo vrtca. Starši so spoznali strokovne delavke oddelka, s katerimi so se domenili tudi o začetnem uvajanju v oddelkih.
  • V tednu mobilnosti nas je obiskal policist (PP Radovljica) in nas na sprehodu seznanjal z varno hojo v prometu in upoštevanjem cestnoprometnih predpisov. Ostale aktivnosti po oddelkih so se navezovale na slogan Gremo peš. Vzgojiteljici našega vrtca sta za vse oddelke organizirali prometni poligon.
  • Vsi otroci iz oddelkov od 3 – 6 let so pričeli s tematiko Leti, leti, letalo, kjer so se seznanjali z letališčem, poklicem pilota in tradicijo kraja Lesce. Program smo zastavili v sklopu projekta Dnevi evropske kulturne dediščine.
  • Otroci v najmlajših oddelkih so se v uvajalnem obdobju navajali na nove prijatelje in novo okolje, v starejših oddelkih pa utrjevali pravila v skupini.
  • Otroci iz vseh oddelkov so se veliko gibali na prostem in spoznavali zunanjo okolico vrtca. Hodili so na daljše in krajše sprehode, mlajši z verigo… Na sprehod so odhajali tudi v deževnem vremenu, z dežniki ali palerinami.

Poleg skupnih aktivnosti, so se po skupinah odvijale raznolike dejavnosti. Nekatere od njih izpostavljajo po skupinah:

SKUPINA DELFINI

V uvajalnem obdobju so spoznavali sebe, prijatelje in oblikovali pravila skupine.

Naučili so se deklamacijo: To sem jaz. Spoznavali so znake otrok (liki in barve), spoznali obliko krog (sestavili so se iz krogcev ter se pobarvali).Spoznamo so lastnosti letal, obiskali letališča, kjer so imeli voden ogled letal, padalcev.Naučili so se pesem in koreografijo: Joj, kako lep sončen dan.

SKUPINA SONČKI

V uvajalnem obdobju so spoznavali nove prijatelje in se družili ob igri. V tednu jeseni so spoznavali letni čas, razvrščali jesenske plodove, poimenovali sadeže in jih okušali.

MORSKE ZVEZDE

V mesecu septembru so se pogovarjali o vrednoti spoštovanja, odnosu drug do drugega in navezovali stike med seboj.

V drugi polovici septembra so pričeli s tematiko Leti, leti, letalo.Izvedli so izlet do igrišča v Radovljici, kjer so lahko preizkušali drugačna igrala.

SKUPINA HOBOTNICE

V skupini so poglabljali tematiko o letališču in letalih, poleg opazovanja letal, so jih tudi risali in pripravili razstavo letal, ki so jih izdelali iz lesenih paličic, kock… Igrali so se s padalom, šli na daljši sprehod do Radovljice in opazovali padalce.

SKUPINA MORSKI JEŽKI

Otroci so v uvajalnem obdobju spoznavali vrtec in bližnjo okolico. V igralnici so spoznavali kotičke (didaktični, konstrukcijski, kuhinja,…), poslušali glasbo in otroške pesmice, spoznali so kljunasto flavto. Poleg sprehodov z vozički so se igrali na terasi in igrišču. Privajali so se na samostojno hranjenje in osebno higieno (umivanje pred in po obrokih).

SKUPINA ŽELVE

Po uvajalnem obdobju so pričeli s tematiko spoznavanja letal. Obiskali so letališče Lesce, kjer so jim piloti predstavili različna letala in njihovo notranjost.V tednu jeseni so v igralnici skupaj z otroki pripravili in se igrali jesensko tržnico.

SKUPINA LADJICE

V uvajalnem obdobju so začeli s temo Dobrodošli mi na krovu: otroci skupaj s starši izdelali ladjico in na njej predstavili drug drugemu domačo posadko. Vsak je pripovedoval o sebi in na ladji predstavil svojo družino. V tednu jeseni so pričeli s spoznavanjem letnega časa in njenih značilnosti. Pri starejši gospe v Lescah so si ogledali izdelavo jušnih rezancev.

SKUPINA GALEBI

V uvajalnem obdobju je bila osrednja tema »JAZ IN MOJI PRIJATELJI«, ki se je nanašala na različne zanimive aktivnosti.V začetku septembra so izvedli njihov prvi izlet do letališča Lesce. Otroci so pridobivali različne izkušnje. Opazovali so padalce, letala in se igrali v leseni hišici. Spoznali so gospoda ‘Johna’, ki jim je omogočil, da so si ogledali letalo in ga ‘malo preizkusili’ s sedenjem. Pripravili so prvo razstavo o LETALIH, ki so jo restavrirali otroci sami. Makete letal so otroci izdelovali doma skupaj s starši … V vrtcu je vsak otrok predstavil, opisal svoje letalo in povedal, kdo vse mu je pomagal pri ustvarjanju letala iz odpadnega materiala.

   SKUPINA MORSKI KONJIČKI 

Med seboj so se spoznavali, spoznavali igralnico, igrišče, zaposlene, spoznavali pravila v skupini. Spoznavali so nove pesmice, tudi ob spremljavi kitare, se igrali bibarije, učili nove rajalne igre, prebirali knjige… Pričeli so s temo Jesen, likovno ustvarjali in jesensko okrasili igralnico. Pričeli so s projektom samostojnost, da bodo lahko odšli na sprehod tudi izven vrtca –  vadijo hojo ob/z vrvi- jo.

SKUPINA PINGVINI:

V uvajalnem obdobju so v skupini spoznavali sebe in druge, spoznavali so dele telesa, poimenovali, primerjali in opazovali razlike… (opazovanje v ogledalu, tehtanje, merjenje višine, naučili so se deklamacijo Deset prstkov in plesali ples Od glave do peta. Bili so tudi likovno ustvarjalni na temo TO SEM JAZ)… Seznanili so se z zgodbico Piščanček Pik (spoznavanje, izražanje in razumevanje čustev, prepoznavanje simbolov).

SKUPINA RIBICE:

V uvajalnem obdobju so zastavili temo Dobrodošli v vrtcu, saj so vsi otroci prvič začeli obiskovati vrtec. Otroke sta vzgojiteljici motivirali z raznolikimi vzgojnimi sredstvi (glasbili, did. igračami…), z avtobuski so se odpravili tudi že na prve sprehode po Lescah.V skupini so namenili veliko časa dotiku, zaupanju in medsebojnem spoznavanju. Otroci so s tem imeli možnost hitrejšega uvajanja in prilagoditve na novo okolje.

SKUPINA RAKCI:

Poleg uvajalnega obdobja, ko so se veliko igrali socialne, prstne in rajalne igre, so v skupini skupaj postavili pravila, ki pa jih še utrjujejo. Jesen so pozdravili s petjem pesmic in rajanjem ob glasbi, opazovali so vreme, naravo, barve v naravi in jih skušali prenesti na papir. Izdelali so tudi sončnice, ki so jih opazili na sprehodu, poskrbeli so tudi za zeliščni vrt.

SKUPINA ŠKOLJKE:

V uvajalnem obdobju so se spoznavali med seboj, navajali na življenje v novi igralnici in se veliko igrali, prepevali, gibali… V tednu jeseni so spoznavali jesen in ustvarjali s temperami z gobico.